Symptomen van ziekte.

Veel hondenbezitters weten instinctief wanneer hun hond ziek is, maar in geval van een nieuwe puppy, met een nog enigszins onvoorspelbare persoonlijkheid en stemming, is het misschien niet zo makkelijk te ontdekken dat er iets aan de hand is. Let goed op of uw puppy de volgende symptomen van slechte gezondheid heeft.

Wanneer u een van deze symptomen opmerkt, houd uw puppy dan goed in de gaten om te zien of het symptoom zich langdurig voordoet. Raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

biddende hond

Ziekte van Lyme:

Een teek kan besmet zijn met bacteriën en virussen. Via hun beet kunnen ze die overdragen en zo infectieziekten veroorzaken. In Oost-Europa bijvoorbeeld komt een hersenontsteking voor die door een virus wordt veroorzaakt en door een tekenbeet wordt overgedragen. Deze ziekte die FSME heet, kennen we in Nederland nog niet. Hier kennen we alleen Lyme- ziekte. Een teek kan zowel uw huisdier als uzelf besmetten.

Het is zaak om teken, die zich aan uw hond hebben vastgebeten, zo snel mogelijk te verwijderen. Ook is het verstandig om de datum van een tekenbeet meteen in uw agenda te noteren. Het eerste zichtbare ziekteverschijnsel dat op Lyme- ziekte wijst, is een rode, ringvormige huiduitslag rond de tekenbeet. Maar er kunnen ook andere, minder makkelijk te herkennen, klachten optreden. Ga bij klachten die op Lyme- ziekte kunnen wijzen snel naar de dierenarts of huisarts. Lyme- ziekte is vooral in vroege stadia goed en snel, met een antibioticum, te behandelen.

Lang niet elke tekenbeet draagt Lyme- ziekte over. Slechts 15 % van de teken in Nederland is besmet. De teek hecht zich aan de huid en zuigt zich via een snuitvormig orgaan vol bloed. De bacteriën en virussen die zich in het lichaam van de teek bevinden kunnen zo in contact komen met het bloed van de 'gastheer'. Dat gebeurt niet meteen. De teek neemt er de tijd voor om zich vol bloed te zuigen. Hoe langer de teek bezig is met bloedzuigen, hoe groter de kans is op overdracht van de besmetting. Daarom is het zo belangrijk om teken snel te verwijderen.

Het verwijderen van een teek doet u het beste met behulp van een tekentang. Zet deze op de teek en draai rustig naar links of naar rechts totdat de teek loslaat. Desinfecteer hierna het wondje met een watje, gedrenkt in alcohol.

Waar komt de naam "Lyme" vandaan?
Lyme is de naam van een plaatsje in Connecticut USA dat midden tussen de bossen ligt. In 1975 brak daar een epidemie uit van gewrichtsaandoeningen. Dat was het begin van intensief onderzoek in Amerika en Europa. Uit dat onderzoek bleek dat het om een ziekte ging die door een bacterie (Borrelia burgdorferi) wordt veroorzaakt. Tevens ontdekte men dat die bacterie door teken werd overgedragen.
Gewrichtsklachten zijn overigens niet de enige verschijnselen bij Lyme- ziekte. De ziekte kan ook aandoeningen van huid, zenuwstelsel en hart veroorzaken.

Het is inmiddels bekend dat mensen, die door besmette teken gebeten en geïnfecteerd zijn, antistoffen kunnen maken. De antistoffen zijn vaak pas een aantal maanden nadat de tekenbeet heeft plaatsgevonden, terug te vinden in het bloed. Het hebben van antistoffen betekent beslist geen bescherming tegen Lyme- ziekte. Waarschijnlijk kunnen dieren ook antistoffen maken.

Lyme- ziekte kent drie opeenvolgende stadia.

Er bestaat (nog) geen vaccin tegen Lyme- ziekte. Wel kan het worden behandeld met antibiotica. Het is belangrijk dat u zich zo snel mogelijk laat behandelen. Er is dan meer kans op succes.